poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sałatka z serem pleśniowym, rukolą i ziołowymi grzankami



Z lenistwa preferuję szybkie sałatki :)
A że to przy okazji i smacznie i zdrowo to i Was moi Drodzy zachęcam do  łączenia sałatkowych smaków :) 




 Składniki:

 Duża garść rukoli
półbagietka
1/3 masła w kostce
łyżka ziół prowansalskich
duży ząbek czosnku
pomidor
10 oliwek czarnych
pół sera plesniowego naturalnego
2  łyżki oliwy
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
 
 

Przygotowanie:

Miękkie masło włożyć do miseczki. Dosypać do niej zioła prowansalskie oraz wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek. Dokładnie wymieszać.
Półbagietkę pokroić i posmarowac każdy kawałek przygotowanym masłem. 
Wstawic do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 5 minut.

Rukole wyłożyć na duży talerz. Pomidory pokroić w ósemki, a ser w nieduże trójkąty.
Oliwki przedzielić na pół.
Wszystko wyłożyć na rukolę.
w małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Z piekarnika wyjąć grzanki i wyłożyć na sałatkę.
Najlepiej jesć jak grzanki są jeszcze miękkie i i ciepłe.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz