niedziela, 11 stycznia 2015

Leśny mech z nutką cytryny




Zaliczam się do drużyny łakomczuchów.
Tego zdecydowanie ni da się ukryć.
Zdecydowałam się na leśny mech z dwóch powodów:
pierwszy z nich - nie jest to ciasto stricte słodkie,
a po drugie robi sie je bardzo łatwo i zdecydowanie szybciej niż tort z jego dekoracjami :)
A powodem był brak czasu na upieczenie tortu na urodziny Męża :)



Składniki:

450g szpinaku wcześniej rozmrożonego
1 i 1/3 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
4 duże jaja (w temperaturze pokojowej)
2 i 1/2 szklanki mąki
zapach waniliowy
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duża galaretka cytrynowa
500ml śmietany 30%
3 łyżeczki cukru pudru

pół owocu granatu do dekoracji







Przygotowanie:


Jajka ubić dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę (powinny być puszyste). 
Powoli delikatnie małymi porcjami wlewać olej ciągle miksując.
Do masy dolać sok z cytryny oraz zapach waniliowy. 

W osobnym naczyniu przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do jajek. 
Zmiksować na gładką masę.
Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta.

Wylać do formy o średnicy 24cm i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok 55 minut (należy przed wyjęciem wykonać próbę suchego patyczka).

W międzyczasie wykonać masę.
Galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Przestudzić.
Śmietanę przelać do wysokiej miski i miksować do zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Do tak ubitej śmietany cienką stróżką wlewać delikatnie tężejąca galaretkę nadal miksując.

Wyjąć ciasto. Przestudzić i przekroić na wysokości 2/3. Górną część pokruszyć w miseczce, a na dolną wyłożyć masę. Przysypać okruszkami i delikatnie przydusić, aby trzymały się masy śmietankowej.
Udekorować owocem granatu lub dowolnymi niewielkimi owocami wedle uznania.

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Mam zamiar zrobić taki torcik także na urodziny, ale cały czas zastanawiam się nad kremem..lekka nuta cytryny brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z galaretka jest ten plus, że nie trzeba odmierzać i rozpuszczać żelatyny samemu, więc dla mnie to duży plus :)

      Usuń