czwartek, 22 stycznia 2015

Kotlety ziołowe z indyka z duszoną marchewką i ziemniaczkami


 Z racji tego, że moja córeczka bardzo lubi indyka to jest on częstym gościem na naszym stole.
W różnych jego smacznych odsłonach.
Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :)


Składniki:

Pół kilo sznycli z indyka
ziemniaki (ilość według uznania)
5 dużych marchewek
mąka pszenna (do obtoczenia)
łyżka mąki ziemniaczanej
jajko
odrobina mleka
sól, pieprz
papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek
natka pietruszki




Przygotowanie:

Sznycle lekko rozbijam.
Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy.
Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane.

Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie.
Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie

Marchewkę skrobie, myję i kroję w kratkę. Zalewam wodą (tak aby przykryła marchewkę delikatnie). Gotujemy mieszając co kilka minut pod przykryciem.
Kiedy marchewka zmięknie, a woda się zredukuje, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Rozrabiamy w 1/4 szklanki wody łyżkę mąki ziemniaczanej dodajemy do marchewki, aż sos zrobi się gęsty.
Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią marchewkę oraz ziemniaki na talerzu podane razem z kotletami.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Duszona marchewka to zmora z dzieciństwa ;) teraz nawet lubię ;) a kotleciki - pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo pozytywnie wspominam marchewke duszona z dzieciństwa :) oczywiście nie mogła być rozgotowana ;)

      Usuń