środa, 1 stycznia 2014

Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem


Szybko, łatwo i smacznie :) 
Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :)

Składniki:

Łosoś wędzony - 200g - 250g
opakowanie mrożonego szpinaku - 450g
2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie)
3-4 ząbki czosnku
50g masła
4 jajka
sól i pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony) i podsmażyć do wyparowania wody. Przyprawić i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić białka z 4 jajek. Do masy szpinakowej dodać żółtka i wymieszać. Pianę z białek dodać delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Wylać na papier (nie smarować tłuszczem) na dużej formie z piekarnika. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 160 stopni,
Na lekko przestudzony szpinak wyłożyć i rozsmarować serek, na który położyć łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny przed podaniem.

SMACZNEGO :)



1 komentarz: