wtorek, 7 stycznia 2014

Papryka faszerowana

 

Myślałam o niej już od dawna, aż mnie dopadła ;)
Specjalnie dla Olci papryczka w czapeczce na śniegu ;) 
Ach ten styczeń ... ;)

Składniki:
4 papryki czerwone
0,5 kg mięsa wieprzowego (mielonego lub zmielić)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
100g żółtego sera
cebula
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra,łyżka:oregano, bazylii i ziół prowansalskich)
oliwa z oliwek
 dodatkowo ryż



Przygotowanie: 
 Papryki wydrylować, wycinając kapturek. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek (Dusić ok 5 minut). Pod koniec duszenia dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku przyprawami oraz koncentratem pomidorowym.Do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać.
Paprykę skropić oliwą z oliwek, aby nie wyschła podczas pieczenia.
Papryczki wypełnić farszem i piec ok 40 minut w temperaturze 180stopni.
W moim przypadku podane z ryżem.
Pyszne :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz