czwartek, 9 stycznia 2014

Gorąca czekolada z chilli i cynamonem


 Na długie zimowe (za oknem mamy jesień, ale w kalendarzu nadal zima) polecam rozgrzewającą i pięknie pachnącą czekoladę. Gęsta i rozpływajaca się w ustach przypadnie do gustu nie tylko łasuchom :)

Składniki:

25ml wody
400ml mleka
250 śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki ostrej papryki + papryczka chilli
szczypta cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:
Wodę i mleko oraz śmietanę wlewamy do rondelka, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i mieszamy. W miarę gotowania dodajemy cukier, cynamon, oraz paprykę oraz chilli.Zagotowujemy. Po zestawieniu z kuchenki miksujemy na gładka masę.

Najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz