Dzisiaj chciałam przedstawić Wam propozycję na szybki obiad, który można zrobić z mięsa (kurczaka), który pozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):)
Łatwo, szybko i przyjemnie :)
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Składniki:
1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie)
2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda
duża cebula
2 łyżki suszonej lub świeżej pietruszki (u mnie mrożona)
łyżeczka bazylii
łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki śmietany
łyżka mąki do zagęszczenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka drobimy na małe kawałki (usuwamy skórę) i podsmażamy, dodając drobno pokrojoną cebulkę.
Do garnka wlewamy bulion lub wodę. Gotujemy. Po usmażeniu dodajemy kurczaka i doprawiamy.
Jeżeli wywar jest mało gęsty w osobnej szklance rozrabiamy łyżkę mąki z letnia wodą i zagęszczamy gotujący się wywar. Na koniec zaprawiamy śmietanką.
Delikatny w smaku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz