czwartek, 16 stycznia 2014

Potrawka z kurczaka


Dzisiaj chciałam przedstawić Wam propozycję na szybki obiad, który można zrobić z mięsa (kurczaka), który pozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):) 
 Łatwo, szybko i przyjemnie :) 
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Składniki:

1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie)
2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda
duża cebula
2 łyżki suszonej lub świeżej pietruszki (u mnie mrożona)
łyżeczka bazylii
łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki śmietany
łyżka mąki do zagęszczenia 
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka drobimy na małe kawałki (usuwamy skórę) i podsmażamy, dodając drobno pokrojoną cebulkę. 
Do garnka wlewamy bulion lub wodę. Gotujemy. Po usmażeniu dodajemy kurczaka i doprawiamy.
Jeżeli wywar jest mało gęsty w osobnej szklance rozrabiamy łyżkę mąki z letnia wodą i zagęszczamy gotujący się wywar. Na koniec zaprawiamy śmietanką.
Delikatny w smaku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz