Grzesiowy tort urodzinowy :) Wielkie dzięki dla Oli Sz. za przepis, ponieważ jej babcia uratowała sytuację i przepis sie znalazł :) Polecam czekoladoholikom ;)
Składniki na ciasto:
9 jaj
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag kakao
Składniki na krem::
2,5 kostki masła (nie margaryny)
5 jaj
11 łyzek cukru
10dag kakao
Poncz:
1 szklanka wódki
1 zapach rumowy
cukier do smaku
1,5 szklanki przegotowanej wody
Dodatkowo szklanka wiśni z kompotu (wydrelowane).
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier i ubijamy i tak samo robimy z żółtkami. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ostrożnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą szpatułką. Wycinamy z papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków.
Krem - Jajka ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy do miękkiego masła (jajka nie mogą być zbyt ciepłe, aby nie rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao.
Łączymy ze sobą składniki ponczu.
Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńwygląda tak apetycznie, że nie sposób jej nie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie:
http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/
pozdrawiam serdecznie :)
Czemu Grzesiowy?
OdpowiedzUsuńGrzesiowy, ponieważ został zrobiony na 30 urodziny mojego Grzesia :)
Usuń