niedziela, 10 czerwca 2018

Czekoladowe ciasto z truskawkami





Obok serników ciasta czekoladowe są moimi ulubionymi.
Czekoladę łączyliśmy już z jagodami, porzeczkami, czy malinami. Przyszedł czas na truskawki, które spowodowały, że ciasto jest wilgotne i mega czekoladowe. Rozpływa się w ustach.
Spróbujcie :)






Składniki:
 
3/4 szklanki mleka +
  4n spiczaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru 
315 g masła 
  5 jajek w temperaturze pokojowej
1  i 3/4 szklanki mąki pszennej 

ok 400g truskawek






Przygotowanie:
 
W niedużym garnuszku umieszczamy mleko, cukier i kakao. Łączymy składniki co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko będzie ciepłe dodajemy masło i je rozpuszczamy w masie czekoladowej.
Odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy razem z żółtkami i odlewamy pół szklanki czekolady.

W miseczce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy czekoladę i miksujemy do powstania gładkiej masy.
W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywna pianę i dodajemy je do pozostałego ciasta i mieszamy drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 30cm). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy truskawki na pół i wykładamy na wierzch. Wstawiamy formę na 45 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra - dół). Upieczony placek wystawiamy i polewamy pozostałą czekoladą. Studzimy.
 
Smacznego :)
 
 
 
 
 

wtorek, 5 czerwca 2018

Orzeźwiający napój z arbuzem i truskawkami (na bazie Somersby)






Między falami upały, upolowaliśmy jeden chłodniejszy dzień. Podzielę się z Wami przepisem na orzeźwiający napój z domieszką somersby.
A Wy jak wykorzystujecie truskawkowe szaleństwo? :)






Składniki ( ok litra napoju):

 400 ml Somersby (mój ulubiony to secco)
300 ml gazowanej wody mineralnej
sok z 1 limonki
1/2 szklanki truskawek
kawałek (mniej niż ćwiartka) arbuza





 Przygotowanie:

Z arbuza usuwamy pestki. Truskawki myjemy. Owoce blendujemy. Odcedzamy sok (może zostać część miąższu (ja często zostawiam cały i piję napój jak koktajl przez grubą rurkę). Mieszamy z sokiem z limonki i zalewamy wodą mineralną oraz somersby.
Przelewamy do szklanek. Chłodzimy.

Smacznego :)



 


środa, 30 maja 2018

Migdałowe serniczki z musem truskawkowym





Babeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki.
Czy Wy tez lubicie serniczki? :)






Składniki:

0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
2 białka
2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku 
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych 


130dag zwykłych maślanych herbatników
10dag płatków migdałowych
2 łyżki miodu
4dag margaryny
 
 około 350 g truskawek + opcjonalnie cukier puder



 

 
 
 
Przygotowanie (około 20 sztuk):
 
Herbatniki pokruszyć wraz z migdałami na drobną miazgę.
 Gdy będą już drobno zmielone dodać do nich margarynę oraz miód (wcześniej rozpuścić w małych garnuszku) i zmiksować.
 
Tak przygotowane spody umieścić w papilotkach, które najlepiej wstawić do silikonowej formy, nakładając dużą łyżką po ok 1,5 łyżki. Należy je delikatnie uklepać i wstawić na 2-3 minuty do rozgrzanego do 180stopni piekarnika.
Ser, cukier waniliowy, cukier, białka oraz budyń zmiksować dokładnie.
Dodać posiekane płatki migdałowe i powtórzyć czynność.
Masę serową wyłożyć na lekko zapieczone spody (po około 2 łyżki sera).

Truskawki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Można dosłodzić cukrem pudrem.
Wylać łyżeczką mus truskawkowy na serniczki.

Piec przez około pół godziny w 140 stopniach (włączyć termoobieg).
Po przestudzeniu ozdobić świeżymi owocami.

Smacznego :)





środa, 23 maja 2018

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z jajkiem





Maj jest miesiącem obfitującym w warzywa i owoce, na które czekamy przez cały rok. Świeże szparagi w połączeniu z jajkiem i szynka to jedno z moich ulubionych śniadań. 
To zdecydowanie śniadanie mistrzów.
Wy także lubicie szparagi? :)



 


Składniki:

pęczek zielonych szparagów
8-10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3 jajka
łyżka masła
świeżo zmielony pieprz



  


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wody na 4 -5 minut.  
Odcedzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki.
Na patelni rozpuszczamy masło i układamy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka i pod przykryciem dusimy około dwóch minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.  

Smacznego :)




  

wtorek, 15 maja 2018

Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim





Przez ostatnich kilka miesięcy z utęsknieniem czekałam na okres kiedy pojawią się pyszne sezonowe owoce i warzywa. Bezkresną miłością darzę oczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta.
Wy też takie lubicie?







Składniki ( forma 24x 28 cm):

165 g cukru pudru
2 jajka
400 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g mąki tortowej
140 ml oleju rzepakowego
skórka + sok z 1 dużej cytryny
ok 500 g truskawek








Przygotowanie:

Przygotować dwie miseczki. Do jednej z nich przesiać proszek do pieczenia, mąkę oraz zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Wymieszać.

W drugiej miseczce wymieszać jajka, sok z cytryny, jogurt, olej oraz cukier. Kiedy mokre składniki będą jedną płynną masą, dodać do nich sypkie produkty.
Całość wymieszać drewnianą łyżką i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy ściętym bokiem do góry.

Wstawić do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika (pieczemy z termoobiegiem) na około 55-60 minut lub do suchego patyczka.Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Smacznego :)