wtorek, 21 lipca 2020

Deep Dish Pizza, czyli pizza po amerykańsku




Co powiecie na pizzę na wypasie? Taką z podwójną ilością składników i wysokim rantem? Zapraszam was na domową wersję amerykańskiej deep dish pizzy...z ogromną ilością mięsnego farszu.
Spróbujcie :)


 




Składniki:

  1i 1/3 szklanki mąki tortowej
  0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciepłej wody
20g świeżych drożdży
  1łyżka oliwy
0,5 łyżeczki cukru  


 Farsz:

0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki passaty pomidorowej
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól+ pieprz
kulka sera mozzarella



 



Przygotowanie:

Ciasto na pizzę zaczynamy robić od rozczynu drożdży, które wkładamy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Rozdrabniamy je i zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody i łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiewamy mąkę z solą. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąk wraz z oliwą oraz wo i wyrabiamy mikserem (ja lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie ok 15minut). Ciasto powinno nie być klejące i nie przywierać do dłoni. Formujemy kulę, podsypujemy delikatnie mąka i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości.
Rozwałkujemy ciasto na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 
W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać my wykładamy na rozgrzana patelnię mięso z przyprawami i podsmażamy na niewielkim ogniu. Obieramy i drobno siekamy cebulkę i również dorzucamy ją do smażonego mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Przygotowany farsz wykładamy na środek rozwałkowanego ciasta i zawijamy na zakładkę ciasto.
Mozzarellę kroimy w plastry i wykładamy na farsz.
Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-17 minut.

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz