Sezon jagodowy w pełni, więc nie mogło tu zabraknąć przepisu na drożdżowe...bułeczki :)
I to z pyszną kruszonką.
Moja babcia zdecydowanie robiła najlepsze. Wy także macie takie wspomnienia - smaki dzieciństwa?
Spróbujcie :)
Składniki (9 sztuk):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
60g roztopionego masła
szczypta soli
1całe jajko + 1 żółtko (białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto)
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
Kruszonka:
30g roztopionego masła
1/3 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy (16g)
2 łyżki cukru
Dodatkowo szklanka jagód + cukier do posypania
Przygotowanie:
W tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę i wsypujemy pozostałe
składniki (roztopione masło dodajemy na końcu). Kiedy Rozczyn będzie
gotowy, dodajemy go do mąki i wyrabiamy robotem przez minimum 5 minut
lub ręcznie przez około 15 minut tak aby napowietrzyć dobrze ciasto,
które powinno być pulchne i miękkie, oraz powinno odstawać od dłoni.
Dno miski wysypujemy odrobiną mąki i pozostawiany w niej ciasto do wyrośnięcia (około 30-40 minut w ciepłym miejscu).
W międzyczasie roztapiamy masło przygotowane na kruszonkę. W mniejszej
misce przesiewamy mąkę z cukrami i zalewamy je masłem. Wyrabiamy łyżką i
odstawiamy do lodówki.
Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy
na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych
odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15
minut do drugiego rośnięcia.
Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych
kulkach drożdżowych. Napełniamy je dużą łyżką jagód + szczyptą cukru. Brzegi smarujemy
jajkiem i posypujemy kruszonką.
Przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na około 17-18 minut. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub zarumienienia.
Smacznego :)
Uwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuń