piątek, 10 lipca 2020

Drożdżówki z jagodami




Sezon jagodowy w pełni, więc nie mogło tu zabraknąć przepisu na drożdżowe...bułeczki :)
I to z pyszną kruszonką.
Moja babcia zdecydowanie robiła najlepsze. Wy także macie takie wspomnienia - smaki dzieciństwa? 
Spróbujcie :)






Składniki (9 sztuk):

  2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
60g roztopionego masła
szczypta soli
  1całe jajko + 1 żółtko (białkiem należy posmarować wyrośnięte już ciasto)
30 g świeżych drożdży
  3/4 szklanki ciepłego mleka
  4 łyżki cukru


Kruszonka:

30g roztopionego masła
1/3 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy (16g)
  2 łyżki cukru


Dodatkowo szklanka jagód + cukier do posypania








Przygotowanie:
 
Przygotowanie drożdżówek rozpoczynamy od rozczynu. Do kubeczka wsypujemy drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki.Składniki mieszamy i pod bawełnianą ściereczką czekamy do wyrośnięcia rozczynu.
W tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę i wsypujemy pozostałe składniki (roztopione masło dodajemy na końcu). Kiedy Rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do mąki i wyrabiamy robotem przez minimum 5 minut lub ręcznie przez około 15 minut tak aby napowietrzyć dobrze ciasto, które powinno być pulchne i miękkie, oraz powinno odstawać od dłoni.
Dno miski wysypujemy odrobiną mąki i pozostawiany w niej ciasto do wyrośnięcia (około 30-40 minut w ciepłym miejscu).
W międzyczasie roztapiamy masło przygotowane na kruszonkę. W mniejszej misce przesiewamy mąkę z cukrami i zalewamy je masłem. Wyrabiamy łyżką i odstawiamy do lodówki.
Na duże blachy wykładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równej wielkości kulki, które wykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia.
Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je dużą łyżką jagód + szczyptą cukru. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na około 17-18 minut. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub zarumienienia.

Smacznego :)
 
 
 

 

1 komentarz: