środa, 1 lipca 2020

Crumble z rabarbarem i orzechową kruszonką





Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na pyszne crumble z rabarbarem i truskawkami. Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na prosty deser z rabarbarem i pyszną kruszonka z kawałkami orzechów włoskich.
Spróbujcie :)






Składniki:

50dag rabarbaru
1/3 szklanki cukru


Kruszonka:

100g masła
150g mąki pszennej
80g cukru
16g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich






Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Kroimy go w drobne paski i łączymy z cukrem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Masło rozpuszczamy. W miseczce łączymy mąkę, cukier, cynamon i orzechy. Całość zalewamy masłem i mieszamy do powstania grudek. Powstałą kruszonkę wysypujemy na rabarbar i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach (termoobieg).

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz