Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te porę roku. Przede wszystkim za to, że jest tyle pysznych owoców i warzyw dostępnych od ręki. Jednym z moich ulubionych śniadań na przełomie maja i czerwca są zapiekane w szynce parmeńskiej szparagi z jajkiem i mozzarellą.
Uwielbiam ten zapach, uwielbiam smak i uwielbiam wspólne celebrowanie tego posiłku.
A może sami takie robicie? :)
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
6 jajek
10 plasterków szynki parmeńskiej
1/3 szklanki sera mozzarella w wiórkach
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i w każdym odcinamy twardą końcówkę. Zawijamy każdy szparag dookoła w szynkę parmeńską i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane warzywa wbijamy jajka i posypujemy je serem mozzarella. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy na ok 12 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz