piątek, 24 maja 2019

Pieczone zielone szparagi na śniadanie





Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te porę roku. Przede wszystkim za to, że jest tyle pysznych owoców i warzyw dostępnych od ręki. Jednym z moich ulubionych śniadań na przełomie maja i czerwca są zapiekane w szynce parmeńskiej szparagi z jajkiem i mozzarellą.
Uwielbiam ten zapach, uwielbiam smak i uwielbiam wspólne celebrowanie tego posiłku.
 A może sami takie robicie? :)






Składniki:

pęczek zielonych szparagów
6 jajek
10 plasterków szynki parmeńskiej
1/3 szklanki sera mozzarella w wiórkach
pęczek szczypiorku
sól
pieprz






Przygotowanie:

Szparagi myjemy i w każdym odcinamy twardą końcówkę. Zawijamy każdy szparag dookoła w szynkę parmeńską i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tak przygotowane warzywa wbijamy jajka i posypujemy je serem mozzarella. Całość posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy na ok 12 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Po wyjęciu posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :) 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz