czwartek, 2 maja 2019

Zupa z ciecierzycy z pulpecikami z indyka


 

Zupa z ciecierzycy wbrew pozorom jest bardzo smaczna, a w połączeniu z pulpecikami mięsnymi bardzo sycąca. Skupiając na sobie swój dość intensywnie pomarańczowy kolor jest też myląca dla dzieciaków, które po prostu biorą ją za pomidorową. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ jest pyszna :)






Składniki:

1 puszka konserwowej ciecierzycy
litr passaty pomidorowej
garść makaronu niteczki
duża cebula
2 ząbki czosnku
zioła :1/2 łyżeczki bazylii w proszku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 duże marchewki
łodyżka selera, lubczyk
łyżka masła
litr bulionu warzywnego

Pulpety:

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
ząbek czosnku
1/3 łyżeczki cynamonu
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
pół suchej bułki (namoczonej uprzednio w mleku)
sól i pieprz
jajko




Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego cebulę i czosnek. Delikatnie mieszamy przez około 2 minuty. Zalewamy całość cieciorką z puszki (razem z zalewą) i na małym ogniu gotujemy. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy ją w pół plastry. Dodajemy do gotującego się wywaru w3raz z selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw.

Mięso mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem, rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą. Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy do momentu, aż makaron stanie się miękki.
Jemy na gorąco.

Smacznego :)
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz