Zupa
z ciecierzycy wbrew pozorom jest bardzo smaczna, a w połączeniu z
pulpecikami mięsnymi bardzo sycąca. Skupiając na sobie swój dość
intensywnie pomarańczowy kolor jest też myląca dla dzieciaków,
które po prostu biorą ją za pomidorową. Zdecydowanie warto
spróbować, ponieważ jest pyszna :)
Składniki:
1
puszka konserwowej ciecierzycy
litr
passaty pomidorowej
garść
makaronu niteczki
duża
cebula
2
ząbki czosnku
zioła
:1/2 łyżeczki bazylii w proszku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2
duże marchewki
łodyżka
selera, lubczyk
łyżka
masła
litr
bulionu warzywnego
Pulpety:
1/2
kg mięsa mielonego z indyka
ząbek
czosnku
1/3
łyżeczki cynamonu
łyżka
posiekanej natki pietruszki
szczypta
gałki muszkatołowej
pół
suchej bułki (namoczonej uprzednio w mleku)
sól
i pieprz
jajko
Przygotowanie:
Cebulkę
i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i
wrzucamy do niego cebulę i czosnek. Delikatnie mieszamy przez około
2 minuty. Zalewamy całość cieciorką z puszki (razem z zalewą) i
na małym ogniu gotujemy. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy
ją w pół plastry. Dodajemy do gotującego się wywaru w3raz z
selerem, lubczykiem i przyprawami. Wlewamy passate pomidorową oraz
bulion i gotujemy do zmięknięcia warzyw.
Mięso
mielimy jeżeli nie zostało wcześniej zmielone. Mieszamy z jajkiem,
rozmiękniętą i odciśnięta bułką oraz przyprawami. Formujemy
małe pulpeciki i obsmażamy bez tłuszczu na patelni do
zarumienienia z każdej strony. Wrzucamy je do garnka z zupą.
Dodajemy makaron i zagotowujemy. Odstawiamy do momentu, aż makaron
stanie się miękki.
Jemy
na gorąco.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz