poniedziałek, 6 maja 2019

Śmietankowe naleśniki z serem z dżemem z borówek i z siekanymi orzechami




Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z racji tego, że najbardziej lubię późne śniadania to weekendami pozwalam sobie na naleśniki. Pulchne i delikatne bo na śmietance i przełamane kwaskowym smakiem borówki i orzechów. Spróbujcie koniecznie :)


Składniki:

400ml śmietanki 30%
400 ml mleka
15 dużych łyżek mąki pszennej
łyżka oleju
3-4 łyżki cukru
4 jajka
cukier waniliowy


Składniki na ser:

kostka białego sera półtłustego
250g serka mascarpone
cukier do smaku
łyżeczka cynamonu

dżem borówkowy
garść orzechów włoskich






Przygotowanie:

 Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do powstania puszystej jednolitej masy bez cukrowych grudek.
 Połowę śmietanki wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz ekstrakt z wanilii.
Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut.
Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.

Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy
całość przed podaniem.

Smacznego :)





 

1 komentarz: