Nie
od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Z
racji tego, że najbardziej lubię późne śniadania to weekendami
pozwalam sobie na naleśniki. Pulchne i delikatne bo na śmietance i
przełamane kwaskowym smakiem borówki i orzechów. Spróbujcie
koniecznie :)
Składniki:
400ml śmietanki 30%
400 ml mleka
15 dużych łyżek mąki
pszennej
łyżka oleju
3-4 łyżki cukru
4 jajka
cukier waniliowy
Składniki na ser:
kostka białego sera
półtłustego
250g serka mascarpone
cukier do smaku
łyżeczka cynamonu
dżem borówkowy
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do
wysokiej miski. Ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Ubijamy do powstania puszystej jednolitej masy bez cukrowych grudek.
Połowę śmietanki
wlewamy do jajek i dosypujemy 1/3 mąki. Ubijamy kilka minut po czym
powtarzamy zabieg, również z mlekiem. Na końcu dolewamy olej oraz
ekstrakt z wanilii.
Wyrabiamy mikserem ciasto,
aż powstaną pęcherzyki powietrza.
Odstawiamy ciasto w ciepłe
miejsce na około 30 do 60 minut.
Smażymy z obu stron na
patelni bez tłuszczu.
Ser z serkiem mascarpone
mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w
trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i
posypujemy
całość przed podaniem.
Smacznego :)
Naleśniki wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuń