Do tej pory wersja po bretońsku zawsze zaczynała się od słowa "fasolka". Nie tym razem jednak, ponieważ zastępuje ją bardzo godnie ciecierzyca.
Lubicie takie dania jednogarnkowe? :)
Składniki:
2 słoiczki gotowej ciecierzycy w zalewie (może być ok 1kg z puszki)
pęto kiełbasy
2 duże cebule
1l passaty pomidorowej
1l bulionu warzywnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżka majeranku suszonego
5 ziaren ziela angielskiego
3 listki liścia laurowego
sól+ pieprz
Przygotowanie:
Najszybciej jest przyrządzić ciecierzycę z cieciorki, która jest przygotowana do spożycia. Jeżeli chcecie przygotować ją uprzednio namaczając, to należy to zrobić na noc i przegotować około godziny przed łączeniem składników.
Ciecierzycę wraz z zalewą wlewamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
W tym czasie kroimy w cienkie plastry kiełbasę i podsmażamy ją do zarumienienia na maśle. Pod koniec podsmażania dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. I dusimy około 2-3 minut.
Mięso dorzucamy do cieciorki i podlewamy passata pomidorową. Gotujemy razem około 15 minut. Dodajemy koncentrat, sól, pieprz i majeranek. Kiedy składniki się połączą cieciorka jest gotowa do podania.
Ja osobiście lubię jak się" przegryzie" np drugiego dnia :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz