Często zastanawiam się nad tym jaki dodatek do obiadu byłby najlepszy. Zwykłe gotowane ziemniaki, ryż czy kasza z czasem się po prostu nudzą. A tak przygotowane ziemniaczki są idealne do mięsnych dań, ale również podane samodzielnie lub z kefirem.
Uwaga! Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku :)
Spróbujcie :)
Składniki:
0,5 kg ziemniaków w skórce
5-6 łyżek dobrej oliwy
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki papryki ostrej + papryki słodkiej
odrobina majeranku
sól+pieprz dla smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy bez obierania ze skórki na kwadraty (mniej więcej 3cm).
Ziemniaki wkładamy do osolonej lekko wody i po zagotowaniu pod przykryciem pozostawiamy je na 8-10 minut). Delikatnie odcedzamy ziemniaki i włączamy piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem.
W tym czasie w miseczce mieszamy oliwę z ziołami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ziemniaki i polewamy oliwą z każdej strony.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 25 minut do zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz