Ramen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do naszego rosołu, ponieważ jest mięsnym wywarem z dodatkiem makaronu. To jednak dodatki na bazie, których jest przygotowywany sprawiają, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku i kusiłabym się o stwierdzenie, że jednak w mojej klasyfikacji rosołów wiedzie prym.
Zdecydowanie warto spróbować :)
Składniki:
duża pierś z kurczaka
duża kość wieprzowa
3 duże marchewki
3-4 szalotki
10g suszonych grzybów shitake
por
ok 4cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego jasnego
opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen
główka czosnku
Dodatki:
pęczek szczypiorku
płat nori
4 ugotowane na twardo jajka
pak choy posiekana do podania
łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Do dużego garnka wkładamy kości i zagotowujemy je. W tym czasie myjemy kurczaka i obieramy warzywa.
Wodę po zagotowaniu odcedzamy. Kości razem z piersią z kurczaka zalewamy około 4 litrami wody i zagotowujemy. Blanszujemy na patelni posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy je do wywaru i gotujemy około godziny razem w porem pokrojonym w słupki. Po tym czasie dodajemy również pokrojoną w słupki marchew oraz plastry imbiru.
Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 4 godziny (pod przykryciem). Po delikatnym przestudzeniu wywar doprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą.
Dzień wcześniej zalewamy wrzątkiem grzyby i odstawiamy w ciemne miejsce. Po przygotowaniu rosołu, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy razem z pokrojona kapustą pak choy i olejem sezamowym.
Siekamy również szczypiorek.
Do misek wkładamy dużą ilość makaronu. Wkładamy duży kawałek podzielonego na części mięsa, marchew, ugotowane jajko oraz posiekany szczypiorek, podsmażona kapustą i nori. Zalewamy przecedzonym wywarem. Zjadamy na gorąco.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz