czwartek, 21 lutego 2019

Sałatka z pieczonych buraków z orzechami




Sałatka, która ostatnio bardzo często gości w moim domu. Idealnie sprawdza się do zabrania do pracy, ale również do podania gościom. Jednym z plusów jej przygotowania jest to, że buraki możemy upiec np dzień wcześniej i przechowywać w skórce w lodówce i przygotowuje się ją dzięki temu w kilka minut.
Spróbujcie :)







Składniki:

2 średnie buraki
1/2 opakowania sera feta
1/3 szklanki obranych orzechów włoskich
100g rukoli
1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 







Przygotowanie:

Buraki dokładnie myję, nie obierając ich ze skórki. Osuszam warzywa i wkładam do naczynia żaroodpornego pod przykrycie. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę w zależności od wielkości buraków ok 45-90 minut (ich miękkość najlepiej sprawdzić delikatnie wbijając widelec w skórkę). Buraki studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w cienkie plastry.

Rukole wykładamy na płaskim talerzu. Dookoła układamy plastry buraków. Posypujemy je pokrojonym w kostki serem feta oraz posiekanymi orzechami. 
Całość delikatnie skrapiamy sosem sojowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz