Kiedy w domu zalega kilka bardzo dojrzałych bananów i nie mamy pomysłu co z nimi zrobić, idealnym pomysłem są babeczki. Babeczki nie byle jakie bo nadziane pysznym karmelowym kremem E.Wedel. Oczywiście ta opcja jest dla smakoszy słodkości i babeczki można wykonać bez nadzienia :)
Składniki:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju rzepakowego
100g drobnego cukru
225 g mąki pszennej
3 spiczaste łyżki naturalnego kakao
niecała łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
+ po łyżeczce kremu wedlowskiego
125 ml oleju rzepakowego
100g drobnego cukru
225 g mąki pszennej
3 spiczaste łyżki naturalnego kakao
niecała łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
+ po łyżeczce kremu wedlowskiego
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem. Olej, jajka i cukier mieszamy z rozgniecionymi owocami.
W oddzielnej miseczce przesiewamy mąką z sodą i kakao. Mieszamy i przesypujemy do mokrych składników.
Masę do 1/3 wysokości wykładamy do foremek wyściełanych papilotkami. Wykładamy po łyżeczce kremu wedlowskiego i przykrywamy i przykrywamy masą kakaową do 2/3 całkowitej wysokości papilotki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń