Grudzień to czas kiedy spotykamy się w rodzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Grudzień kojarzy mi się ze śniegiem (którego ostatnimi czasy jednak odrobinę brak) i z piernikowaniem. Nie ważne, czy to co stworzymy jest piękne, ważne aby ten czas spędzony z bliskimi sprawiał nam radość.
Piernikujcie Kochani :)
Składniki:
800g mąki pszennej
4 całe jajka ( w temperaturze pokojowej)
200g masła (roztopione)
200ml miodu
1,5 łyżeczki sody (zamiennie z proszkiem do pieczenia)
2 duże łyżki przyprawy do pierników
3 czubate łyżki kakao
250g drobnego cukru
Lukier:
szklanka cukru pudru
woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie podsypując mąki. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie.
Chłodzimy ciasto przez około 30 minut.
Całość dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki foremkami i pieczemy w 180 stopniach przez około 6-7 minut.
Studzimy.
W miseczce rozrabiamy cukier puder z wodą (wodę dozujemy tak, aby lukier nie był zbyt płynny). Łyżeczką i pędzelkiem smarujemy pierniczki i dekorujemy według uznania.
Z przepisu wychodzi około 100 pierniczków.
Smacznego :)
Pięknie udekorowane! :)
OdpowiedzUsuńSuper :-)
OdpowiedzUsuńIle mogą poleżeć te pierniczki?
W szczelnym pojemniczku bez problemu około 3 tygodni :)
Usuń