poniedziałek, 11 grudnia 2017

Mini torcik z kiwi





Z okazji urodzin mojej młodszej Siostry upiekłam torcik ( w tortownicy o średnicy 17cm). Niestety nie zdążyła dojechać żeby go spróbować...chochliki go zjadły :P
Chyba będę musiała upiec drugi ;)






Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masa: 

400g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru


1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego + 2 dojrzałe kiwi
herbata z cytryną i cukrem + kieliszek nalewki cytrynowej






Przygotowanie:

W wysokiej misce ubijamy białka na sztywna pianę, uważając żeby jej nie przebić. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy do niej po łyżce cukru, cały czas ubijając. Kiedy cukier ładnie połączy się z białkami, dołączamy po żółtku, zmniejszając obroty miksera.
Mąki przesiewamy i delikatnie przesypujemy do masy jajecznej, mieszając drewnianą szpatułką, przekładając do wyściełanej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odwracamy go na desce i opuszczamy z 30 cm na podłogę. Wykładamy z tortownicy dopiero po całkowitym przestudzeniu.

Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i chłodzimy.

Przygotowujemy herbatę z cytryną, cukrem oraz nalewką.
Biszkopt przecinamy na 3 kawałki. Pierwszy z blat nasączamy herbatą, smarujemy dżemem, 1/3 serka mascarpone i przykrywamy blatem. Kolejny blat (nasączony herbatą) smarujemy serkiem i wykładamy pokrojonym w plasterki kiwi.

Wykładamy ostatni blat, który jak wcześniejsze nasączamy i smarujemy z góry serkiem, a pozostałą częścią serka smarujemy boki torciku.
Całość możemy posypać starta na grubych oczkach czekoladą.


Smacznego :)



1 komentarz: