środa, 15 lutego 2017

Bezglutenowe jaglane naleśniki







Naleśniki to jedna z najbardziej popularnych dań w moim domu. Pojawia się zdecydowanie częściej na stole, niż schabowy ;) Dodatkowo urokiem tego mącznego dania jest fakt, że w ilu domach się je robi, tak wiele jest na nie przepisów. Sama bardzo często naleśniki robię "na oko".
Dzisiaj jednak chciałabym Wam przedstawić naleśniki na bazie mąki jaglanej.
Bezglutenowe. Łatwo się smażą, po przestygnięciu mogą delikatnie się łamać.
Zdecydowanie smaczny zamiennik tradycyjnych pszennych naleśniorów :)








Składniki:

szklanka mąki jaglanej
3-4 łyżki drobnego cukru 
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego
esencja waniliowa dla zapachu

(Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)








Przygotowanie:

Jajka  ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Dodajemy stopniowo mąkę, jogurt i mleko. Na końcu dolewamy esencję waniliową. Ubijamy dokładnie. Odstawiamy miskę z ciastem na około 30 minut. Smażymy na odrobinie roztopionego masła.
Ja najbardziej lubię naleśniki z serem :)

Smacznego :) 




 
 


2 komentarze:

  1. bezglutenowe naleśniki nigdy nie wychodzą mi takie jakbym chciała, spróbuję tej wersji.

    OdpowiedzUsuń