czwartek, 5 czerwca 2014

Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem



Kończy się niestety sezon na szparagi, więc postanowiłam jeszcze go wykorzystać.
Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów.
Smak niezwykle oryginalny.
 Ujmujący.
   Polecam :)




Składniki :

pierś z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta)
pęczek białych szparagów
20dag szpinaku
puszka mleka kokosowego (400ml)
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz 
papryka czerwona ostra ( w proszku)
natka pietruszki
oliwa

Przygotowanie:

Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut. 
Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem.




Smacznego :)



 

Czas na szpinak 4!

3 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna propozycja kurczaka, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń