poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zupa kalafiorowa



 Charakterystyka kalafiora - pierwsza piątka moich "naj" warzyw :)
Serdecznie zapraszam :)
Aaaa...muszę się z wami podzielić, bo się zakochałam w tych dźwiękach :)
https://www.youtube.com/watch?v=ZsmeuC38nkw

Składniki:

duży kalafior
2 marchewki
5 ziemniaków
litr bulionu + udko
kawałek selera
pietruszka + natka pietruszki
koperek swieży
mały por
2 - 3 łyżki śmietany
gałązka lubczyku
sól, pieprz
majeranek


Przygotowanie:

Gotujemy udko, tak aby powstał wywar. Do bulionu wrzucamy podzielony na kawałki kalafior, marchewkę (w kosteczkę), por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę).
Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw.
Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku.
 Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy.


Pychota :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz