Maj króluje szparagami.
Skoro mają wszyscy, mam i ja :)
Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :)
Składniki:
Pęczek szparagów białych
pierś z kurczaka
cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
bazylia, pieprz, curry
natka pietruszki
ryż
żółty ser
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy.
Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu.
Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku. I dodajemy natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem posypanym serem :)
Smacznego :)
Szparagi zdrowe SĄ !!! :) Zdecydowanie lepsze są zielone.
OdpowiedzUsuńMoże i lepsze, ale ja uważam, że białe są niedoceniane :)
UsuńJa bardziej lubię te białe i dlatego ten przepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń