Dzisiaj propozycja kurczakowa :)
Należę do osób, które bardzo lubią drób, zwłaszcza w wersji pieczonej.
Z tego tez względu chciałam Wam zaprezentować pieczone piersi z kurczaka z małym dodatkiem :)
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
sól, pieprz
zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano
2 ząbki czosnku
oliwa
50dag pieczarek
2 łyżki śmietany
cebula
natka pietruszki
2 łyżki mąki
woda
fasolka szparagowa
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy na drób. Kurczaka wstawiamy na ok 35 minut do rozgrzanego piekarnika (160stopni). W międzyczasie podlewamy własnym sosem, aby nie był suchy.
Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą.
Pycha :)
zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuń