piątek, 16 maja 2014

Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową


Dzisiaj propozycja kurczakowa :)
Należę do osób, które bardzo lubią drób, zwłaszcza w wersji pieczonej.
Z tego tez względu chciałam Wam zaprezentować pieczone piersi z kurczaka z małym dodatkiem :)

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
2 czerwone cebule
sól, pieprz
zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano
2 ząbki czosnku
oliwa

50dag pieczarek
2 łyżki śmietany
cebula
natka pietruszki
2 łyżki mąki
woda

fasolka szparagowa

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy na drób.  Kurczaka wstawiamy na ok 35 minut do rozgrzanego piekarnika (160stopni). W międzyczasie podlewamy własnym sosem, aby nie był suchy.

Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Pycha :)






1 komentarz:

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń