środa, 21 maja 2014

Ciasto z nutellą i truskawkami


Przepis"ukradziony" od mojej Cioci (pozdrawiam serdecznie).
Pierwszy raz jadłam je jeszcze w liceum na działkowym grillu.
Zdecydowanie mój smak :)
Smak wiosny :)

Składniki:

3 jajka (temperatura pokojowa)
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka oleju

Masa:
margaryna (zimna)
jeden ugotowany budyń śmietankowy lub waniliowy (zimny)
3 duże łyżki nutelli (lub do smaku)

truskawki
galaretka truskawkowa
mleko + zapach rumowy
paczka biszkoptów

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż będzie błyszcząca piana. Dodajemy po jednym żółtku co ok 2 minuty. Delikatnie mieszamy ze sobą mąki i proszek, dosypując partiami do masy biszkoptowej. Na końcu dolewamy łyżeczkę oleju. Przelewamy do okrągłej formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i wstawiamy na ok 35 minut lub do suchego patyczka do nagrzanego (170stopni) piekarnika.

Budyń gotujemy według zaleceń na etykiecie. Studzimy. Zimną margarynę miksujemy na gładką masę. Dodajemy po łyżce budyniu, ostrożnie mieszając tak, aby masa się nie zważyła. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce nutelli. 

Galaretkę rozrabiamy wg zaleceń na opakowaniu. Truskawki myjemy i kroimy na połówki.
Mleko mieszamy z zapachem rumowym.

Biszkopt nasączamy mlekiem z rumem. Wykładamy na niego połowę masy. Każdy biszkopt pojedynczo maczamy w mleku (ok 2 sekundy) i wykładamy na ciasto. Na warstwę biszkoptów wykładamy pozostałą część masy. Ponownie, maczając biszkopty w mleku tworzymy warstwę biszkoptową, na której układamy truskawki. Ostatnią częścią jest zalanie truskawek tężejącą galaretka i wstawienie ciasta do lodówki. Chłodzenie powinno trwać ok 3 godzin.


Smacznego :)


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz