czwartek, 24 kwietnia 2014

Domowa tortilla


Domowe placki tortilli można wykonać bardzo szybko, a nadzienie to tak w rzeczywistości tylko i wyłącznie nasze własne fantazje :)
U mnie po świętach na stole stoi jeszcze rzeżucha, więc chciałam ją jakoś wykorzystać.


Składniki:

na 6-8 placków (w zależności od wielkości):
2 szklanki maki pszennej
160ml gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju

garstka rzeżuchy
2 łyżki koncentratu
cebula
2 pomidory
2 marchewki
schab pieczony ok 20dag (może być inne mięso wg upodobania)
papryka
żółty ser
ketchup pikantny
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i olej. Połączyć drewnianą łyżką, po czym ugniatać ręcznie przez ok 5 minut. Pozostawić na kilka minut w ciepłym miejscu. Podzielić na równe części i rozwałkować na koła. Smażyć bez tłuszczu przez około minutę i przewrócić na drugą stronę (30sekund).

Cebulę i paprykę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię i poddusić. Doprawić koncentratem i przyprawami. Dodać pokrojony w kostkę schab.

Pomidora pokroić w ósemki i wymieszać z rzeżuchą.

Na przygotowane tortille ułożyć ser, przygotowany farsz, polać ketchupem, na który ułożyć pomidory i zwinąć. Aby tortilla się nie rozpadała najlepiej zawinąć ją w folię.

Smakowych kombinacji może być wiele :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz