piątek, 11 kwietnia 2014

Krem z warzyw z czosnkowymi grzankami


Krem to bardzo fajna opcja dla ludzi dysponującym znikomą ilością czasu.
Nie wyklucza to faktu, że może być on smaczny i pożywny. 
W tej zupie podoba mi się fakt, że można użyć praktycznie każdego warzywa, które jest pod ręką i które jest na naszej liście ulubionych :) U mnie dziś była ograniczona liczba składników, ale zachęcam do eksperymentowania :)
U mnie w domu pojawia się dość często ze względu na prostotę wykonania, oszczędność czasu i przepyszny smak :)

Składniki:

jeden brokuł
3 ziemniaki
2 marchewki
pietruszka
sól, pieprz
bulion lub przyprawa kucharek (łyżka)
4 kromki chleba
4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem tak, aby przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu.

Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki.
Podsmażyć na łyżce masła.
Krem podawać z grzankami.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz