poniedziałek, 16 listopada 2020

Warzywna zupa krem z jarmużu z jabłkiem





Sezon na jarmuż już w pełni, więc w naszej kuchni nie mogło zabraknąć vege zupy kremu z jarmużu. Jej wyrazistego smaku i słodkiej nuty doda jabłko. Idealnie komponuje się podana z chipsami z jarmużu i z jajeczną grzanką.


Spróbujcie :)






Składniki:

 

1/2 korzenia selera

1 pietruszka

400 g jarmużu

1 marchewka

5 średnich ziemniaków

2 średnie jabłka

1 por

1 cebula

2 litry wody

sól + pieprz

papryka słodka i ostra do smaku 

ziele angielskie + liść laurowy






Przygotowanie:

 

Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, por, pietruszkę, seler, marchew i jabłko kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, które wyjmujemy przed dodaniem jarmużu. Po dodaniu zielonych liści, dusimy je pod przykryciem około 5 minut i miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z chipsami z jarmużu i grzanką z jajkiem. 

 

Smacznego :) 

 

 







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz