Sezon na jarmuż już w pełni, więc w naszej kuchni nie mogło zabraknąć vege zupy kremu z jarmużu. Jej wyrazistego smaku i słodkiej nuty doda jabłko. Idealnie komponuje się podana z chipsami z jarmużu i z jajeczną grzanką.
Spróbujcie :)
Składniki:
1/2 korzenia selera
1 pietruszka
400 g jarmużu
1 marchewka
5 średnich ziemniaków
2 średnie jabłka
1 por
1 cebula
2 litry wody
sól + pieprz
papryka słodka i ostra do smaku
ziele angielskie + liść laurowy
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, por, pietruszkę, seler, marchew i jabłko kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, które wyjmujemy przed dodaniem jarmużu. Po dodaniu zielonych liści, dusimy je pod przykryciem około 5 minut i miksujemy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z chipsami z jarmużu i grzanką z jajkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz