Czy znajdę tu kogoś kto tak jak ja lubi pochrupać sobie podczas filmu? Bardzo fajną zdrową alternatywą dla zwykłych chipsów jest pieczony i chrupiący jarmuż. Ba! On idealnie pasuje do filmu, ale też jako dodatek do zup i dań...
Spróbujcie :)
Składniki:
3 duże garści jarmużu
3 łyżki oliwy
sól
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy i osuszamy. Odkrajamy grube łodyżki i dzielimy na "chipsowe" porcje. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy sól i paprykę. Wkładamy do miski jarmuż i dokładnie mieszamy, tak aby oliwa pokryła liście.
Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni w termoobiegu i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 8 minut (należy kontrolować aby jarmuż sie nie spalił, a był chrupiący. Studzimy i możemy jeść.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz