Jesień to czas kiedy jeszcze nie do końca jest zimno. Pogoda może nas delikatnie oszukać, a wtedy nie trudno o przeziębienie. Nie ma nic lepszego wówczas, niż zastrzyk witaminy C. Na tym jednak nie koniec, ponieważ pigwa ma witaminy z grupy B, ale również wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Nie ma nic lepszego na wzmocnienie odporności.
Spróbujcie :)
Składniki:
1kg pigwy
1/2 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę myjemy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w drobne kawałki i zasypujemy cukrem w dużym naczyniu. Przykrywamy je i zostawiamy na kilka dni, aż owoc puści sok. Mieszamy co jakiś czas. Kiedy sok przykryje owoce przekładamy je do słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut we wrzącej wodzie. Idealna jako dodatek do herbaty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz