niedziela, 19 stycznia 2020

Gofry mango bez cukru




Uwielbiam gofry chyba w każdej postaci. Mogłabym je jeść na słodko lub na wytrawnie. Nikt też nie mówił, że te bez cukru nie są słodkie? :)
Przedstawiam Wam gofry mango ze zblendowanych owoców mango (oczywiście mango można zastąpić np brzoskwinią).
Spróbujcie :)






Składniki:

1 jajko
3/4 szklanki naturalnej maślanki
zblendowane mango - 7 dużych łyżek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mąki orkiszowej + 1 łyżka
mała garść płatków migdałowych (można pominąć)







Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy w miseczce.
Mango obieramy, blendujemy i łączymy łyżką z pozostałymi mokrymi składnikami.
Suchą część przesypujemy do części mokrej i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy dobrze gofrownicę (pamiętajmy, że dobre gofry wychodzą kiedy moc gofrownicy jest dość duża, inaczej mogą być zbyt miękkie).
Z racji tego, że ciasto jest dość gęste, rozsmarowujemy je łyżką w urządzeniu i pieczemy ok 4 minut.
Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Super przepis! Gofry, jawiące się jako jeden z najsłodszych, najbardziej kalorycznych i być może nie do końca zdrowych deserów - może występować w tak kuszące, pożywnej, owocowej wersji :) Maślanka, olej kokosowy, mąka orkiszowa Melvit, płatki migdałowe i bezsprzecznie smakowite mango - to połączenie wprost idealne. Ekspresowe i niemalże dziecinne łatwe w przygotowaniu - takie dania zajmują bardzo ważne miejsce w każdej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń