Warto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu.
Spróbujcie :)
Przygotowanie:
0,5 kg zielonych szparagów
3 marchewki
por
pęczek posiekanego koperku
korzeń pietruszki
udko kurczaka
50g ryżu
1/2 cebuli
pęczek lubczyku (nie jest konieczny)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 listki laurowe+ 4 ziela angielskie
sól+ pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i robimy wywar z lubczykiem, opieczoną cebulą,porem, zielem angielskim i liściem laurowym (gotujemy w czasie obierania warzyw). Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 centymetrowe kawałki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z pietruszką.
Warzywa wraz z ryżem wkładamy do garnka (szparagi wkładamy na 8 minut przed końcem gotowania) i na niedużym ogniu gotujemy do miękkości.
Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i zaprawiamy jogurtem.
Kurczaka wyjmujemy i dzielimy na mniejsze porcje, które dorzucamy do zupy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz