Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi sezonowymi owocami.
Ucierane ciasta mają, tylko jeden minus- za szybko znikają :)
Składniki:
1 szklanka maki pszennej typ 450
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
duża łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki oleju
około 2 kg jabłek (10-12 sztuk)
1 łyżeczka cynamonu
+cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem mieszamy.
W oddzielnej miseczce ubijamy jajka z cukrem na gładką puszystą masą(najlepiej zacząć od ubijania samych jajek i stopniowo dodać cukier). Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, powoli dolewamy olej ciągle miksując. Stopniowo również dorzucamy mąkę nie zapominając o mieszaniu.
Do ciasta wsypujemy delikatnie połowę jabłek i wylewamy do okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 2/26 cm).
Na wierzchu układamy według upodobania twórczego druga połowę jabłek i delikatnie posypujemy ją cynamonem.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.
Ciasto po wyjęciu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wygląda pięknie :) przepis zapisany i w weekend będę piekła :)
OdpowiedzUsuńA czy jabłka można zastąpić innym owocem? ; )
OdpowiedzUsuńJasne :) stosuję zamiennie z truskawkami, brzoskwiniami a nawet kiwi :)
Usuń