Sezon rabarbarowy już w pełni, truskawkowy powoli się zaczyna.
Maj to czas kiedy wszelkie pyszności pojawiają się w naszych ogródkach czy lokalnych bazarkach. Koniecznie wykorzystujmy ten piękny słoneczny okres na rozkoszowanie się smakami wiosny. Przecież tak szybko ucieka :)
Składniki:
(ciasto półkruche)
3 żółtka
2 pełne szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (może być również bardzo drobny cukier)
1/2 łyżki śmietany 18%
185g margaryny lub masła
(pianka)
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
(nadzienie)
1/2 kg rabarbaru
1/2 kg truskawek
sok z 1/2 cytryny
ok 5 łyżek cukru
(kruszonka)
125g masła
180g maki pszennej
90g cukru
16g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Po wyjęciu z zamrażalnika rozwałkować i wyłożyć ciastem blaszkę (34x23cm) z papierem do pieczenia i nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18 minut.
W międzyczasie oczyścić rabarbar i truskawki. Pokroić rabarbar na paseczki ok 2 cm i umieścić w garnuszku z cukrem (sama rabarbar). Dusimy, mieszając ok 5 minut. Dodajemy truskawki i dusimy kolejne 3 minuty. Dodajemy cytrynę i ewentualnie cukier do smaku.
Masło na kruszonkę roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę z cukrem mieszamy i łączymy z płynnym masłem, aż powstaną grudki kruszonki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pagórki zrobią się "miękkie" dodajemy powoli cukier. Kiedy jajka będą błyszczące i gęste dodajemy mąkę.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę z owoców i delikatnie wykładamy białkową pianę, posypując ja kruszonką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Studzimy.
Smacznego :)
Uwielbiam, a już w szczególności z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Rabarbar to moje ulubione warzywo w ciastach :D
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Nawet osoba ktora bedzie pierwszy raz piekla to ciasto, w 100% bedzie bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń