Kurczak to mięso, które w Polsce jadamy najczęściej.
Jest treściwy, smaczny i szybki w przyrządzaniu.
Za te trzy jego cechy Drogie Panie i Szanowni Panowie lubimy go najbardziej.
Ja osobiście bardzo lubię kurczaka, zwłaszcza takiego, który zachowuje swój aromat, a przede wszystkim soczystość po przyrządzeniu.
Dzisiejszy wpis popełniłam za sprawą produktów Knorra, które było mi dane testować i które faktycznie dodały soczystości kruchemu mięsu :)
Składniki:
pół kg piersi z kurczaka
mix sałat
jedna czerwona papryka
ok 10pomidorków koktajlowych
10 czarnych oliwek
pół bakłażana
pół cukinii
garść ziaren słonecznika
100g kaszy jaglanej
3 łyżki oliwy
kostka rosół z kury Knorr
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sos sojowy.
Umytą pierś z kurczaka panierujemy przygotowaną wcześniej panierką i wkładamy na rozgrzana patelnię.
Smażymy kurczaka z obu stron (obracając) na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut.
W połowie smażenia dodajemy na patelnie pokrojonego w plastry bakłażana i cukinię.
W międzyczasie do osolonej wody z dodatkiem oliwy wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut.
Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy.
Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa.
Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem.
Skrapiamy odrobina sosu sojowego.
Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz