wtorek, 23 września 2014

Sałatka Grecka



Ostatnio jestem tu gościem, ze względu na "lekkie" zawirowania w moim życiu.
Pozytywne.
Także pozytywnie podzielę się z Wami klasyką.
Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji.
Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają
 intensywniejszy smak).
Bardzo fajnie smakuje z grzankami :)




Składniki:

kostka sera typu feta,
pół sałaty lodowej,
2 pomidory,
zielony świeży ogórek,
duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze)
ok 20 oliwek (mogą być również czarne wg uznania)
czerwona papryka
ok 5 łyżek oliwy
2 łyżki suszonego oregano
szczypta pieprzu
łyżka soku z cytryny


 
Przygotowanie:

Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i oregano i odstawić.

Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry.
Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania".
Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę.
Oliwki przepołowić.

Do miski wrzucić porwaną sałatę i przygotowane wcześniej warzywa oraz ser.
Polać przygotowanym sosem i przypruszyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Sałatka grecka to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść coś lżejszego. My zawsze dodajemy świeżą paprykę i własnoręcznie robiony sos vinegrette :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń