wtorek, 30 września 2014

Pieczony pstrąg


 Co powie ryba? :)
Powie, że jest bardzo zdrowa i poleca się na obiad :)
Dzisiejsze wydanie pstrąga jest bardzo proste. 
W domu oprócz pstrąga, trzeba mieć naprawdę niewiele rzeczy, aby przygotować zdrowy i treściwy posiłek dla całej rodziny :)


Składniki:
2 pstrągi
cytryna
garść koperku
garść pietruszki
ząbek czosnku
masło
sól i pieprz


Przygotowanie:

Rybę oprawić, umyć i dokładnie osuszyć.
Cytrynę sparzyć i pokroić w plasterki.
Umyty koperek i pietruszkę posiekać drobno.
Ok 3 łyżek masła wyłożyć do miseczki, wycisnąć czosnek, wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszać. Odrobinę posolić i popieprzyć,
Formę wyłożyć folią, ułożyć na niej rybę, którą należy z obu stron posolić.
Do otworu brzusznego nałożyć masło ziołowe oraz plastry cytryny.
Rybe posmarować delikatnie masłem i wstawić przykrytą folią do nagrzanego piekarnika (180stopni) na ok 25-30 minut.
Bardzo smaczna z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz