Sezon na jabłka już w pełni.
Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić?
Robię dwa rodzaje kopert z jabłkami.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :)
Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu.
Zapraszam :)
Składniki:
duży płat ciasta francuskiego
2 jabłka (najlepiej soczyste)
2 saszetki cukru waniliowego
ok 10 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie talarki. Skrapiamy je cytryną.
Do miseczki wsypujemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
Jabłka dodajemy do miski z cukrem i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 3 minuty.
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na pół wzdłuż i w niewielkie kwadraty.
Na każdą część pośrodku wykładamy jedno lub dwa jabłka i przykładając do siebie przeciwległe rogi, formujemy kopertę.
Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na pergamin wysmarowany tłuszczem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ok 20 minut.
Kiedy ciasteczka przestygną, posypujemy cukrem pudrem przesianym z cukrem waniliowym.
Smacznego :)
Musiały pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuń