Zielono mi :)
Bardzo lubię tego typu jedzenie.
Lekkie, ale jednocześnie sycące.
Zawsze uważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :*
Składniki:
2 jajka
garść rukoli
garść sałaty masłowej
pęczek szczypiorku
4 rzodkiewki
2 kromki razowego chleba
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
"Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)).
Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę myjemy i osuszamy.
Rzodkiewkę kroimy na plasterki, które przecinamy na pół.
Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy.
Sałatę masłową rwiemy ręcznie i dodajemy do pozostałych składników razem z rukolą.
Jajka studzimy i przekrajamy w ćwiartki.
Wykładamy na sałatę, która delikatnie doprawiamy i skrapiamy oliwą.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na chleb.
Równo rozsmarowujemy i wykładamy na suchą patelnię pokrojony w kosteczkę.
Z obu stron chleb powinien zrobić się rumiany.
Grzanki wykładamy na sałatke i konsumujemy z apetytem.
Smacznego :)
to coś dla mnie pysznieee wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, idealny letni lunch.
OdpowiedzUsuńpoproszę na jutro taką sałatkę i z tymi żółciutkimi jajkami :)
OdpowiedzUsuń