poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Zielona sałatka z jajkiem, rukolą i razowymi grzankami czosnkowymi





Zielono mi :)
Bardzo lubię tego typu jedzenie.
Lekkie, ale jednocześnie sycące.
Zawsze uważałam, że należy czerpać ile się da z lata i ogródka mojej Mamy :*


Składniki:

2 jajka
garść rukoli
garść sałaty masłowej
pęczek szczypiorku 
4 rzodkiewki
2 kromki razowego chleba
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo.
"Wycieczkujemy" do ogródka po potrzebne składniki (lub do sklepu ;)).
Sałatę, szczypiorek i rzodkiewkę  myjemy i osuszamy.
Rzodkiewkę kroimy na plasterki, które przecinamy na pół. 
Szczypiorek drobno siekamy i delikatnie solimy.
Sałatę masłową rwiemy ręcznie i dodajemy do pozostałych składników razem z rukolą.
Jajka studzimy i przekrajamy w ćwiartki.
Wykładamy na sałatę, która delikatnie doprawiamy i skrapiamy oliwą.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na chleb.
Równo rozsmarowujemy i wykładamy na suchą patelnię pokrojony w kosteczkę. 
Z obu stron chleb powinien zrobić się rumiany.
Grzanki wykładamy na sałatke i konsumujemy z apetytem.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. to coś dla mnie pysznieee wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sałatka, idealny letni lunch.

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę na jutro taką sałatkę i z tymi żółciutkimi jajkami :)

    OdpowiedzUsuń