sobota, 2 sierpnia 2014

Sorbet malinowy na upalne dni



Maliny kojarzą mi się z latem i ogródkiem w ukochanym Terespolu :)
Jest tak gorąco, więc stwierdziłam, że właśnie malinami można się dodatkowo ochłodzić :)
Sorbet malinowy to idealny pomysł dla tych, którzy lubią dość kwaskowy smak malin, a jednocześnie sś fanami sorbetów.
Zdecydowanie zaliczam się do tej grupy :)
Wypróbujcie :)

Składniki :

3 szklanki malin
szklanka cukru pudru (może być też drobny cukier)
pół cytryny (wyciśnięty sok)
łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna)
1,5 szklanki jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać o tym, żeby spróbować maliny i ewentualnie dosypać odrobinę więcej cukru  do smaku.
Masę najlepiej przelać do pojemnika po lodach i wstawić do zamrażarki na ok 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć i delikatnie przemieszać łyżką (można też zblendować). Ponowić tę czynność jeszcze dwukrotnie po kolejnych 30minutach (łączny czas zamrażania to ok 3-4 godziny). 
Przekładać do pucharków lub wafelka.
Pycha :)




3 komentarze:

  1. Mam nadzieję, że dobrze mi wyjdzie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany jakie cudo z chęcią bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń