środa, 13 sierpnia 2014

Czekoladowe naleśniki z mascarpone i borówkami amerykańskimi


Naleśniki.
Uwielbiane przez dorosłych i dzieci.
Można je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser...
Słodkie i wytrawne.
Dzisiejsze naleśniki to zdecydowanie słodka pyszna przekąska.
Delikatny serek mascarpone i borówki to połączenie idealne.
Zapraszam :)


Składniki:

ok 2,5 szklanki mleka
ok szklanki wody
2 jajka
ok 3 -4 łyżek cukru
szczypta soli
mąka
2 łyżki kakao
łyżka oleju
 
serek mascarpone - 250g
cukru pudru  do smaku)
250g borówek amerykańskich

 
 
Przygotowanie:

Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na naleśniki, należy pamiętać, że istotna jest obserwacja gęstości ciasta i na tej podstawie ocenić ilość mąki dodawanej do reszty składników (jednym słowem, ja robię to na oko) :)

Jajka zmiksować z cukrem. Dodawać na przemian mleko, mąkę i wodę. Miksować z dodatkiem soli. Na koniec dolać olej. Ważne jest aby ciasto nie miało grudek i było mocno napowietrzone. Na koniec miksowania dodajemy kakao.
Odstawiamy miskę z ciastem na bok.
 
Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier puder (dosładzamy do smaku) i dokładnie mieszamy.
 
 Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, smarujemy serkiem, posypujemy ser borówkami i zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz