niedziela, 27 stycznia 2019

Placki z kaszy manny z sosem z borówek





Na blogu od dawna nie pojawiły się placki. Z racji weekendu pozwolić sobie mogłam na zrobienie placków ze specjalnym dodatkiem borówkowego sosu. Własnie takie niedzielne leniwe śniadania lubię najbardziej. A Wy? ;)

Spróbujcie koniecznie :)







Składniki:

2 jajka
2 łyżki cukru
250 g kaszy manny
2- 3 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sos:

300 g borówek amerykańskich
2 łyżki wody
2 łyżeczki cukru
3 łyżki serka mascarpone






Przygotowanie:

Przygotowanie pysznego śniadania zaczynamy od masy na placki. W miseczce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy kaszę, proszek oraz jogurt naturalny. Masa powinna być mocno gęsta. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje placków (formujemy płaskość za pomocą łyżki). Uwaga! Przy wyłożeniu każdego placka łyżkę należy zamoczyć w wodzie, aby ciasto do niej nie przywierało.
Placki smażymy z obu stron do zarumienienia (z dodatkiem niewielkiej ilości oleju).

W czasie smażenia placków wkładamy do rondelka umyte borówki, które zasypujemy cukrem oraz wodą. Dusimy co jakiś czas mieszając, aż do puszczenia soków (możemy je delikatnie rozgnieść). Do przygotowania sosu, możemy użyć surowych jak i mrożonych owoców. Kiedy owoce będą już gotowe, dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy.

Placki wykładamy na talerzyk i polewamy gorącym sosem borówkowych.

Smacznego :)










środa, 16 stycznia 2019

Zapiekany camembert z bagietką





Taki prosty, ale za to jaki pyszny...pierwszy wpis w Nowym Roku :) Idealny na karnawałową przystawkę lub do pochrupania przy filmie. Na ciepło rozpływa się w swojej delikatności w ustach. Sprawdźcie, czy nie macie w lodówce sera ;)






Składniki:

1 sztuka okrągłego naturalnego sera camembert
bagietka
odrobina masła







Przygotowanie:

Ser wkładamy do kokilki. Nacinamy camembert w szachownicę.
 Dookoła na pergaminie wykładamy porwana na niewielkie kawałki bagietkę. Ścieramy na nią odrobinę masła.
Całość wstawiamy rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Kiedy ser zaczyna sie rozpuszczac a bagietka się zarumieni, całość wykładamy i zjadamy na gorąco.

Smacznego :)





wtorek, 18 grudnia 2018

Nalewka pomarańczowo - kawowa #44





Boże Narodzenie to zapach pomarańczy, goździków, choinki i pierników. To czas spędzony z najbliższymi przy stole, przy sentymentalnym powrocie do starych fotografii... Ta delikatna nalewka idealnie wkomponowuje się w ten klimat. 
Spróbujcie koniecznie :)







Składniki:

1 duża pomarańcza
44 ziarna dobrej kawy
1/2 litra spirytusu
szklanka cukru
1/ 2 szklanki wody (według uznania)






Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie myjemy i  wbijamy w nią 44 ziarna aromatycznej kawy. Wkładamy ja do dużego słoiczka, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając słoiczkiem aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie możemy dodać trochę wody, aby smak nalewki nie był taki mocny. Nalewkę odstawiamy na kolejne 2 tygodnie (minimum), tak aby smak był bardziej intensywny. Ilość dolanej wody sprawi, że nalewka będzie łagodniejsza, ale nadal bardzo aromatyczna.

Spróbujcie :)





czwartek, 13 grudnia 2018

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie z suszonych pomidorów z mozzarellą i czerwonym pieprzem


 


 
Pierś z kurczaka wcale nie musi być nudna.
Zapiekana w aromatycznych pomidorach suszonych z ziołami i mozzarella stanowi sam w sobie pyszny obiad. Ja uwielbiam te wersję podaną z opiekanymi ziemniaczkami.
Spróbujcie :)






Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
duża kulka sera mozzarella
5 pomidorków papryczkowych
10 pomidorów suszonych + 3 łyżki zalewy z przyprawami
Świeże listki bazylii
sól+ pieprz czerwony 
3 łyżki śmietany 18%






Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. lekko ubijamy.
Pomidory suszone wkładamy do wysokiej miseczki z zalewą i miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy.
1/3 sosu smarujemy naczynie żaroodporne, na które wykładamy kurczaka. na mięso  wylewamy pozostały sos i kroimy w plastry ser mozzarellą wraz z posiekana bazylią. Pomidorki kroimy na pół i wykładamy na przygotowanego kurczaka.

Całośc wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 30 minut.

Smacznego :)




 

niedziela, 9 grudnia 2018

Drożdżowa gwiazda z makiem - makowiec




Piernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom, jest bardzo prosta w wykonaniu :)
Spróbujcie :)






Składniki:

0,5 kg mąki pszennej tortowej
50 g masła (nie margaryny)
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
35 g świeżych drożdży
50 g drobnego cukru do wypieków
180 ml mleka


Dodatkowo:

1 roztrzepane jajko
0,5 kg masy makowej (z bakaliami i skórka kandyzowaną z pomarańczy) + można dodać posiekane orzechy
2 łyżeczki soku z cytryny + 0,5 szklanki cukru pudru






Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić dołek i pokruszyć do środka drożdże, zasypując je cukrem. Całość zalać delikatnie podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrytą ściereczką miskę na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajcie, aby do wypieku uzyważ drożdży z jak najodleglejszą datą przydatności. Wtedy będziemy mieli pewność, że są one świeże, a czas oczekiwania na wyrośnięcie znacznie się skróci.

W międzyczasie w małym rondelku rozpuszczamy masło.
Kiedy rozczyn będzie gotowy, wbijamy do niego jajka i delikatnie mieszamy (ja robię to czystą dłonią). Wlewamy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto przez następne 15 minut, aż będziemy mogli swobodnie ukształtować kulkę, która nie przywiera nam do rąk. Miskę podsypujemy mąką i odstawiamy ciasto pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (zazwyczaj proces rośnięcia to ok 30 -60 minut).

Kiedy ciasto będzie już gotowe uderzamy w nie pięścią i ponownie chwilę wyrabiamy. Formujemy kulkę i dzielimy ja na 4 równe części.
Pierwszą część wykładamy na podsypana mąką stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy 30 cm (ten sam zabieg wykonujemy w stosunku do pozostałych 3 części ciasta.).
Układamy ciasto na wyłożonej papierem blaszce i smarujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy drugim ciastem i po raz kolejny smarujemy górną część masą makową. Powtarzamy zabieg. Górnej części nie smarujemy. Pamiętajmy, aby pozostawić ok 1 cm wolnej przestrzeni przy samym rancie ( w tym miejscu sklejamy ciasto.
Górną częścią szklanki wduszamy środek, tak aby powstał środek gwiazdy. Względem tego środka, symetrycznie rozcinamy cisto na 16 części (aby powstało 8 par).

Zwijanie - pierwsza para

Jeden z kawałków zakręcamy w lewą stronę dwukrotnie. Prawą część zakręcamy, również dwukrotnie, ale w prawą, odwrotną stronę. Oba końce zawiniętych części delikatnie sklejamy i podwijamy pod spód. Analogicznie  skręcamy każdą z pozostałych 7 par , czyli 14 części pozostałego ciasta. Pozostawiamy na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

 Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na ok 20-25 minut (do zarumienienia) do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu, smarujemy lukrem, który przygotowujemy z rozgrzanego soku z cytryny, wymieszanego z cukrem pudrem.

Smacznego :)