niedziela, 19 lipca 2020

Łosoś pieczony z migdałami i rozmarynem







Spróbujcie :)







Składniki:

płat łososia (ok 40dag)
gałązka rozmarynu
1/3 szklanki migdałów łuskanych
3 łyżki masła
pomidorki (według uznania)
sól + pieprz

+ cytryna do podania







Przygotowanie:

Łososia myjemy i osuszamy. Dzielimy go na porcje (u mnie 3 porcje).
Łyżkę masła rozpuszczamy i smarujemy nią naczynie żaroodporne.
Rybę solimy i pieprzymy z obu stron, układając ją w naczyniu. Na górę wykładamy masło, na które wysypujemy posiekane migdały oraz roztarty rozmaryn.
Pozostałość gałązki rozmarynu układamy na rybie tak aby przeszła jego zapachem.
Możemy wyłożyć rybę pomidorkami.

Łososia wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 16-18 minut (tak, aby jej nie wysuszyć). Podajemy z ulubionymi dodatkami, polewając cytryną przed zjedzeniem.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz