piątek, 3 lipca 2020

Gofry drożdżowe (begijskie)




Tradycyjne gofry pojawiają się u mnie w domu dość często. Robię je z owocami, ub na bazie owoców bez cukru. Gofry drożdżowe to jednak hit, który smakuje przede wszystkim mojej Córce, która jest ich wielką fanką.
Uwaga! Najlepsze są jeszcze takie podane na ciepło, ale i następnego dnia do kubeczka kakao będą smakować :)
Spróbujcie :)






Składniki (około 20 sztuk):
 
 500 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml mleka
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
3 duże jajka, temperatura pokojowa
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła
180 g cukru






Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta na gofry należy rozpocząć od rozczyny (jeżeli używamy drożdży instant to wsypujemy je bezpośrednio do pozostałych składników).

Do kubeczka kruszymy drożdże i zasypujemy je 2 łyżeczkami cukru, 2 łyżeczkami ciepłego mleka oraz dodajemy łyżeczkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i studzimy.
W tym czasie przesiewamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy do suchych składników wyrośnięty rozczyn, jajka oraz ciepłe mleko. Na koniec dodajemy masło. Miksujemy około 10 minut (ciasto będzie dosyć luźne i klejące). Przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Kiedy ciasto będzie gotowe do wypieku, rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy wykładane łyżką gofry przez około 5 minut do złotego koloru (łyżkę, którą nakładamy ciasto każdorazowo maczamy w zimnej wodzie aby ciasto sie do niej nie kleiło).
Zjadamy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)


 

2 komentarze: