środa, 31 stycznia 2018

Pizzerinki z ciasta drożdżowego





Ciasto drożdżowe kojarzy mi sie z domowymi wypiekami mojej Babci. Ni musimy go jednak zjadać w postaci słodkości. Przecież wszyscy uwielbiamy pizzę! A jej mini wersje dodatkowo w swojej łatwości podziału z pewnością dostosują się niejednokrotnie jako przekąska na wielu spotkaniach, czy imprezach :) Komu pizzę? ;)






Składniki na ciasto (wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych mini pizz):

20 g świeżych drożdży
450 g mąki pszennej
125 ml przegotowanej ciepłej wody
po 1 łyżeczce soli i cukru
3 duże łyżki oliwy
 
 
Sos pomidorowy:
 
2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
duża cebula
pęczek świeżej bazylii
po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki
sól + pieprz do smaku 
łyżeczka masła
 
 
Ulubione dodatki:
 
ser mozzarella
cebula
papryka
oliwki
szynka szwarcwaldzka
 
 
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od wyrobienia rozczynu. Odmierzona porcję drożdży wkładamy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody i wraz z łyżeczką mąki dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy kubek ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu w miejsce.
 
Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski i ugniatamy z wyrośniętym rozczynem, wodą i oliwą. Ciasto powinno być jednolite i zwarte (najlepiej wyrabiać je ręcznie ok 10-15 minut. Im dłużej wyrabiane ciasto, ty późnij po upieczeniu pulchniejsze). Ciasto odstawiamy rónież pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
 
W czasie kiedy ciasto rośnie siekamy drobno cebulę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i chwilę dusimy. Zalewamy ja po 2 minutach passatą i przecierem. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy.
 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę smarujemy 2-3 łyżeczkami sosu i układamy na nie ulubione dodatki.
 
Pizzerinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 do 12 minut.
Podajemy z ulubionymi sosami.
Polecam CZOSNKOWY, który znajdziecie ---> TUTAJ
 
Smacznego :)  
 
 
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz