środa, 20 grudnia 2017

Śledzie z jabłkami i orzechami włoskimi





Zastanawiam się jakie ryby pojawią się na Waszych świątecznych stołach. U mnie tradycją są śledzie w oleju z ceulką (przepis ---> TUTAJ) oraz ryba po grecku. W tym roku jako #JednaZdwunastu pojawi się ryba, a konkretnie matijas pod jabłeczną pierzynką z orzechami włoskimi.
Pyszny :)







Składniki:

3 płaty matijasa w oleju (u mnie SEKO)
2 duże jabłka
1/2 cebuli
2 łyżki śmietany 18%
5 orzechów włoskich
sól + świeżo zmielony pieprz
szczypta cukru

 

    


Przygotowanie:

Śledzie kroimy w paski około 3cm. Ścieramy na tarce jabłko i mieszamy je ze śmietaną i drobno posiekaną cebulką. Solimy i pieprzymy do smaku pierzynkę. Orzechy drobimy i łączymy z jabłkami. Całość przekładamy na talerz, mieszając jabłka z rybą.

Smacznego :)




    

2 komentarze: