Na blogu możecie znaleźć wiele przepisów na sernik. Chyba nie jest tajemnicą, że jest to moje ulubione ciasto, a każda jego odsłona jest dla mnie przyjemnym smakowym doświadczeniem. Zaskakuje nie tylko połączeniami, ale także smakiem, delikatnością i tym, że idealnie nadaje się na świąteczne stoły, ale również zamiast np. urodzinowego tortu. Sernik pomarańczowy to jeden z bardziej aromatycznych serników. Delikatny, ale jednocześnie wyrazisty w smaku.
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki (ciasto):
200ml schłodzonej śmietanki 30%
800g białego sera (używam piątnicy w wiaderku)
4 duże jaja
1 pomarańcza
3/4 szklanki drobnego cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Spód:
100g masła
250g ciastek (użyłam ciasteczek korzennych)
Dodatkowo:
2 pomarańcze
1 szklanka cukru
dżem do posmarowania sernika (u mnie kwaśny brzoskwiniowy, który równoważy się ze słodyczą pomarańczy)
Przygotowanie:
Przygotowanie sernika rozpoczynamy od wykonania spodu. Tortownicę o średnicy 25-26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy na miał (najlepiej w mikserze) i rozpuszczamy w małym garnuszku masło. Łączymy oba składniki i przesypujemy je do tortownicy. Wyrównujemy spód i wstawiamy go do lodówki na czas kiedy będziemy wyrabiać serową masę.
Przed rozpoczęciem miksowania sera odparzamy pomarańczę, z której ocieramy skórkę oraz wyciskamy sok.
Do wysokiej miski wykładamy ser, śmietankę oraz połowę przygotowanego cukru. Mieszamy do połączenia się składników po czym dodajemy pozostały cukier. Kiedy masa będzie gładka a cukier się roztopi dodajemy skórkę pomarańczową z sokiem i ponownie mieszamy. Zabieg powtarzamy po dosypaniu mąki ziemniaczanej, po czym pojedynczo wbijamy jajka cały czas miksując.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, a na jego dno wstawiamy pojemnik z wodą.
Wyjmujemy z lodówki spód ciasta i delikatnie przelewamy dość luźną masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
W czasie kiedy sernik jest w piekarniku w garnuszku zagotowujemy szklankę cukru ze szklanką wody. Pomarańcze kroimy w plastry i gotujemy w syropie cukrowym około 12-14 minut. W czasie kiedy sernik lekko przestygnie, wyjmujemy go z piekarnika a pomarańcze ułożone na blaszce podpiekamy dla pięknego koloru w piekarniku przez około 8 minut w 180 stopniach.
Sernik smarujemy dżemem brzoskwiniowym i dekorujemy plastrami pomarańczy. Przed podaniem chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Bardzo ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń